Temizlenmeyen Klimalar Hastalık Kaynağı

Geri dön
 Temizlenmeyen Klimalar Hastalık Kaynağı

Yaz ve kış aylarında kapalı ortamların ısı ve nem oranını düzenleyerek yaşam kalitemizi artıran klimalar, bunun yanında birçok hastalığa da neden olabiliyor. Merkezî klima sistemi ..


Yaz ve kış aylarında kapalı ortamların ısı ve nem oranını düzenleyerek yaşam kalitemizi artıran klimalar, bunun yanında birçok hastalığa da neden olabiliyor. Merkezî klima sistemi ile havalandırması sağlanan büyük binaların havalandırma sistemlerinde çoğalabilen mikroorganizmalar viral üst solunum yolu, akciğerlerde alt solunum yolu enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıklara yol açıyor.

 

Aynı zamanda bakımı yapılmamış klimaların kullanıldığı ortamlarda, alerjik nezle, astım gibi alerjik hastalıkların sayısı da artıyor. İşyerleri yaz aylarında yanlış klima kullanımı yüzünden iş ve performans kaybı yaşıyor. Evlerde ise çoğu kişi bu hastalıklara yakalanıyor.

 

Klimaların sebep olduğu legionella mikrobu da doğada, su kaynakları içerisinde ve nemli ortamlarda bulunuyor. Doğadan binaların su sistemleri içerisine yerleşen mikrop, uygun ortamda hızla çoğalıyor ve su zerrecikleriyle insanların akciğerlerine yerleşerek zatürreeye neden oluyor.

 

Alınacak Önlemler;

1- Klimalar, havalandırma sistemleri, su depoları, kapalı alanlardaki havuzlar, duş başlıkları ile bazı tıbbi aletler bulaşıcılık açısından dikkatle kontrol edilmeli,

2- Enfeksiyon şüphesi oluştuğunda bakım ve dezenfeksiyon için hiç beklemeden bir teknik servise başvurulmalı.